Η νέα «γενιά» των Ελλήνων της Σμύρνης
Απλώς εξαιρετικό. Ξεναγηθείτε στη μαγεία της αφήγησης των λέξεων και των εικόνων.
Η «Κ» ταξιδεύει στη Σμύρνη για να συναντήσει τους Έλληνες που μετακομίζουν εκεί τα τελευταία χρόνια για λόγους επαγγελματικούς ή σπουδών, αυξάνοντας ήδη σε
200 τα μέλη της κοινότητας.
«Απαντώ στο Αλίκη, στο Αλίς αλλά και στο Αλίτσια, ανάλογα με τον συνομιλητή μου», εξηγεί η κ. Αλίκη Πετρίνη, καθώς μας υποδέχεται στο ζαχαροπλαστείο Sevinç, αγαπημένο στέκι των παλιών Σμυρνιών, που λειτουργεί από το 1957. Τη ρωμαίικη καταγωγή της «μαρτυρά» η κομψότητα, ο βηματισμός αλλά και η τραγουδιστή εκφορά της ελληνικής. Στη Σμύρνη ζει από το 1972, εποχή που οι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα.
«Παλιά είχαμε αγωνία για το πότε και αν θα έρθει ο παπάς», θυμάται η κ. Πέτρινη. Τώρα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
«Κάθε Κυριακή η Αγία Φωτεινή λειτουργεί και μάλιστα συναντώ συνεχώς νέα πρόσωπα», λέει με ικανοποίηση.
Στη λειτουργία η βασική γλώσσα είναι τα ελληνικά, αλλά το «Πιστεύω» και το «Πάτερ Ημών» ακούγονται σε πολλές γλώσσες. Στην Σμύρνη, άλλωστε, που δεν απώλεσε ποτέ τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ζουν Ρώσοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί, Βούλγαροι, που μαζί συγκροτούν έναν ορθόδοξο πληθυσμό 5.000 ατόμων.
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες. Την Κυριακή του Φεβρουαρίου, που επισκεπτόμαστε την εκκλησία, το «Πιστεύω» στα ελληνικά το λέει ένας από τους νεότερους, ο 17χρονος Δημήτρης Κόκκαλης.
«Ηρθα με την οικογένειά μου από τη Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη πριν από δυόμισι χρόνια», λέει καθώς στεκόμαστε στον προαύλιο χώρο της Αγίας Φωτεινής μετά το πέρας της θείας λειτουργίας. Μαζί με τους γονείς και τη μικρή του αδελφή, ο Δημήτρης αποτελεί τη νέα γενιά των Ελλήνων της Σμύρνης: άλλοι μετακόμισαν εδώ για λόγους επαγγελματικούς –διδάσκουν στο πανεπιστήμιο, ιδρύουν επιχειρήσεις ή τις μεταφέρουν στην Τουρκία–, άλλοι σπουδάζουν ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών.
Μόνιμος Εφημέριος
«Οι Ελληνες από λίγες δεκάδες έχουν φτάσει εσχάτως τους διακόσιους», εξηγεί στην «Κ» ο πατέρας Κύριλλος Συκής, ο πρώτος μόνιμος εφημέριος μετά το 1922 στον προτεσταντικό ναό της Αγίας Φωτεινής, που από το 1955 εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Ο 53χρονος αεικίνητος άνδρας, ήδη από το 1991 έχοντας έδρα τη Μητρόπολη της Μυτιλήνης, λειτουργούσε σποραδικά σε εκκλησίες από την Προύσα έως την Αττάλεια.
ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 15.2.2015
(http://www.kathimerini.gr/803813/interactive/epikairothta/ereynes/h-nea-genia-twn-ellhnwn-ths-smyrnhs)
0 yorum:
Yorum Gönder