26 Temmuz 2016 Salı

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU- Bugün Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklar meselesini konuştuk. Son zamanlarda bu konuyla ilgili biliyorsunuz görüşmeler ve toplantılar yoğunlaşmaya başladı. Bize de Pazartesi günü AGİT Grubu’nun eşbaşkanları Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın temsilcileri gelecekler. Biz Rusya’ya da, diğer ülkelere de bu konuda elimizden gelen desteği vereceğiz dedik. Yine bu konuda görüş alışverişinde bulunduk, Lavrov’un son ziyareti konusunda bilgi verdiler. Önümüzdeki süreçte bu temaslar devam edecek, böyle bir durumda bu konuda görüş alışverişinde bulunmak için Bakü’ye gittik, diğer ikili ve bölgesel konuları da değerlendirdik.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bu sene bitecek. Biliyorsunuz yeni projelerimizle, üçüncü köprüyle, Boğaz’daki tünellerle, raylı sistemlerle Londra’yı Pekin’e bağlayacağız. Birçok bölgesel proje de var, İran üzerinden Azerbaycan’a, oradan Türkiye’ye yine İpek Yolunu canlandırma projeleri var. Tüm bu projeler Türkiye ve Azerbaycan’ı adeta transit ülkeler yapıyor. Yine projelerimizle birlikte enerji güvenliği bakımından da önemli iki kilit ülke oluruz hem transit, hem kaynak ülke olarak.

Dolayısıyla böyle bir zaman Azerbaycan’a bu çalışma ziyaretini gerçekleştirdik ve oradan çok değerli Gençlik ve Spor Bakanımız Çağatay Kılıç kardeşimizle birlikte Samsun’umuza geldik. Burada da sivil toplum örgütleriyle biraraya geleceğiz, bazı temaslarımız olacak. Dünyada bir ilkin açılışını da yapacağız, deniz üzerinde dolgu üzerine yapılan golf sahasının açılışını da bu akşam hep birlikte yapacağız. Yarın da buradan birlikte Antalya’ya gideceğiz, bu hafta sonunu biraz spor faaliyetlerine ayırmış olduk bu vesileyle.

0 yorum:

Yorum Gönder